Tip 4: Zeg het met homemade broodpudding
Niets leuker dan mensen blij maken met iets lekkers dat je zelf gemaakt hebt. En al helemaal als het gaat om deze fan-tas-tische broodpudding die je maakt met restjes brood. Geheim recept van Jelle: spread the love!
Als chef sta ik erop om overschotjes van eventuele shoots of opnames terug mee te nemen naar huis. Dan gebeurt het vaak dat ik een berichtje stuur in onze whatsappgroep met de buren met de vraag of iemand nog honger heeft. Ik geniet er enorm van om mensen blij te maken met iets lekkers. Dat is een van de drijfveren waarom ik chef ben geworden. Gooi wat ingrediënten in de pan en maak er iets lekkers mee. Heb je over, vraag dan even of je buren al gegeten hebben. Alles is beter dan weggooien. En als je er iemand een plezier mee kan doen, waarom niet!
Mensen zien of horen genieten van wat je hebt klaargemaakt. Niet alleen klanten, maar net zo goed de mensen in je omgeving. Ik hoef er niets voor terug te krijgen. Ik leer de mensen rondom mij kennen en dat geeft mij een gevoel van thuis zijn. Die vormen van sociaal contact, daar haal ik energie uit.
En what goes around, comes around. Als er iets gebleken is in de jaren dat ik hier ondertussen woon, is het dat je buren echt goud waard zijn. Al is het maar om even een fietspomp te lenen, de ladder vast te houden of een koelkast uit de auto te helpen laden. Mijn twee linkerhanden op het vlak van verbouwingen hebben er de laatste jaren veel helpende handen bijgekregen. Gewoon, van mensen in de straat. Als het nodig is, kan ik bij hen terecht. Zomaar, want zij zijn blij dat ze mij eens kunnen helpen. Ondertussen zijn onze buren ook vrienden geworden. Ik ga met hen joggen, pintelieren en vooral barbecueën.
Dus zeg het eens niet met bloemen, maar met verse broodpudding. Het is een kleine moeite, maar je krijgt er zoveel voor terug. Beter een goeie buur dan een verre vriend.
Broodpudding met rum, chocolade, pistache en kaneel
Dit heb je nodig
-
500 ml melk
-
8 eieren
-
300 g bruine suiker
-
2 tl kaneel
-
100 g chocolade
-
100 g pistachenoten
-
2 eetlepels rum
-
500 g oud brood
-
Klontje boter
Zo ga je te werk
-
Verwarm de melk, kaneel, rum en suiker. Snijd het brood in stukken. Wrijf de randen van een ovenschaal in met boter en voeg het brood toe.
-
Verwarm de oven op 180 graden.
-
Voeg de eieren bij het brood en giet er stelselmatig de melk bij. Roer en kneed alles goed onder elkaar. Voeg gehakte pistachenoten en chocolade toe en zet 1 uurtje in de oven. Laat afkoelen en breng een portie naar de buren. Vergeet vooral ook geen portie voor jezelf te houden. Zo lekker!