Snelle tip voor als je geen tijd hebt om te koken
Kom je soms ’s avonds thuis zonder energie om te koken? Tover op een rustig moment je koelkast om tot een saladbar. Zo heb je altijd een groot buffet in huis, waaruit je een healthy salade kan samenstellen.
Met dit stappenplan maak je in 1-2-3 je eigen uitgebreide saladbar. Is er iets leukers dan een all-you-can-eat buffet?
1. De basis
Kook koolhydraten, rooster kleurrijke groenten en bak een paar plantaardige eiwitbronnen. Ze vormen de basis van je salade en je kan ze op verschillende manieren combineren.
2. De smaakmaker
Hou de kruiding van je basisbereidingen neutraal, zo kan je probleemloos zero-effort smaakmakers toevoegen. Denk aan olijven, fetakaas, gepekelde groenten, zongedroogde tomaten of opgelegde pepertjes.
3. De saus
Maak twee of drie verschillende dressings of tapenades, zo krijg je elke dag een andere smaaksensatie op je bord. Heel wat sausjes en dips vries je trouwens gemakkelijk in. Bewaar ze in ijsblokvormpjes, dan kan je de juiste portie ontdooien.
4. De toppings
Werk je salade af met crunchy toppings, zoals geroosterde kikkererwten, gehakte noten, een homemade zadenmix of gezouten popcorn.
5. De doosjes
Kies voor stapelbare en luchtdichte doosjes. Noteer ook de bereidingsdatum, zo weet je exact wanneer je die groenten hebt geroosterd of dat pakje fetakaas hebt geopend.
6. De restjes
Was je heel erg enthousiast met je voorbereidingen en heb je aan het einde van de week groenterestjes? Maak er een smeuïge groentespread van, of combineer alles in de kookpot met wat hete groentebouillon en mix tot een gladde soep. Weggooien? Doen we niet!