Vind uw locatie

Hoe Belgisch is ons belegd broodje?

Belgen kiezen voor hun lunch graag voor een belegd broodje. Liefst krokant gebakken en vers belegd.

Waar denk jij aan als het over onze Belgische eetgewoonten gaat? Stoofvlees met frietjes of wafels met slagroom? En staat een belegd broodje ook ergens in dat lijstje?

Lunch à la Belge?

Lunchen met een belegd broodje, hoe Belgisch is die gewoonte? Héél erg Belgisch zo blijkt! Maar liefst 94% van de deelnemers aan de Panos broodjes enquête geeft aan soms van een belegd broodje te smullen. We willen onze belegde broodjes vanbuiten lekker krokant, maar binnenin met luchtig kruim. De basis van elk onberispelijk belegd broodje!

Koning Smos …

En hoe zit het met het beleg? Want dat is minstens zo belangrijk als het broodje! Het broodje kaas en ham blijft steevast de topper! Mmm, is dat niet de keurige naam voor ‘smoske’? Wist je dat dit zo’n beroemde Belgische kost is, dat er zelfs een Wikipedia-pagina aan gewijd is? We citeren: ‘Een broodje smos, soms smos of smoske genoemd, is de Vlaamse naam voor een broodje of een stuk stokbrood, vaak (gul) belegd met kaas, ham, groenten en schijfjes ei.’ De naam komt van het Vlaamse woord 'smossen' wat morsen betekent …’ - omdat bij het eten ervan vaak gemorst wordt. En soms zorgt zo’n broodje ‘smos’ ook echt voor taalverwarring. In sommige streken staat smos gelijk aan kaas-ham en in andere streken staat het voor de groentjes. In sommige streken kan je dus met andere woorden een “smos americain” in de volksmond horen (broodje americain met groentjes) terwijl in andere streken een “smos” de volksmond is voor een broodje ham-kaas. In Wallonië wordt de benaming dagobert gebruikt, en in Brussel sandwich club.’

… en prins Martino

En wat staat dan op nummer twee en drie op de lijst van de belegde broodjes-favorieten? Préparé en Américain Martino zo blijkt! Martino, da’s ook al zo’n befaamde Belgische creatie. Antwerpenaars claimen dat die eer toekomt aan Albert De Hert. Die baatte zowat zeventig jaar geleden een sandwichbar uit in ‘t stad. Toen voetballer Theo Maertens bij hem een pikant broodje Américain bestelde, ‘met alles erop wat in de koeltoog staat’ viel dat danig in de smaak. Zo werd de ‘Martino’ (naar Maertens) geboren. Maar Gentenaars beweren dan weer dat de Martino in Gent is uitgevonden, in de snackbar van Raymond Noë … Een pittig Belgisch verhaal, toch?

En nu, jouw broodjes-verhaal!

Zeg nu eerlijk, heb jij ook niet je eigen leuke belegde broodjes-story? Zo’n herinnering waar je helemaal wild ging voor een belegd broodje? Bedenk hoe fijn was het om met oma samen een broodje te kiezen, als ze je had opgehaald van school ... Of die eerste keren dat je op woensdagmiddag zélf een broodje ging kopen als je met je bestie even de stad in mocht! En niet te vergeten: de broodjes die je deelde met je lief, na de laatste les ... Of vrijdag, BB-dag op kantoor: steevast de lunch waarmee het weekend al werd ingezet. ;)
PANOS-HEADER-PHABLET-vitality.png

P.S.

Krakend krokant: komt voor de bakker!

Panos deed in februari 2021 een onderzoek bij consumenten die regelmatig broodjes afhalen, zo’n 6000 mensen namen hieraan deel. Meer info over deze enquête:

  • Belegde broodjes: een half uurtje me-time 
  • Wat is jouw ideale broodje? ‘Eentje dat kraakvers is’, vindt 87 % van deelnemers aan de Panos broodjes enquête. Dat nemen we serieus: bij Panos zorgen we voor het best gebakken broodje, vers uit de oven voor jou. En dat er zo weinig mogelijk tijd zit tussen het bakken van je broodje en het moment dat jij er je tanden in zet. Want die krokante krak, daar gaan we voor!
  • By the way, wist je dat Panos op en top Belgisch is? Met Belgische roots en bovenal actief over heel het land?