Zo maak je Steffi's favoriete hummus gerecht
“What’s not to like aan de keuken van het Midden-Oosten? Wat voor een prachtige combinaties aan kleuren, geuren en smaken vind je hier! “
Rokerig en spicy
Dankzij Yotam Ottolenghi is de Libanese keuken de laatste jaren steeds bekender geworden en terecht, want wat voor een prachtige combinaties aan kleuren, geuren en smaken vind je hier niet! Toen ik zelf in Tel Aviv was, viel ik soms achterover van wat de Libanezen met groenten konden doen. Ik denk bijvoorbeeld aan muhammara, een heerlijke hartige dip of spread op basis van geroosterde rode paprika en walnoot dat tegelijk zoet, lichtjes rokerig en spicy smaakt.
Naast couscous is freekeh één van mijn favoriete graansoorten om te verwerken in een salade. Freekeh is een soort tarwe die geoogst wordt als hij nog groen is en wordt lichtjes geroosterd. Het is een volledig graan dat helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, in tegenstelling tot meelproducten, en bevat veel vezels, zelfs tot twee keer meer als quinoa. Bij de keuken van het Midden-Oosten denk ik ook aan geitenkaas, noten, verse kruiden zoals munt, specerijen zoals sesam, ras-el-hanout, tahinpasta, harissa en paprikapoeder.
HUMMUS ALL THE WAY
Ik ben ongelooflijk fan van wat de keuken van het Midden-Oosten met peulvruchten zoals kikkererwten doet. De bekendste bereiding is uiteraard hummus, een heel erg voedzame spread op basis van kikkererwten die ideaal is voor op je broodje ’s middags of ’s avonds. Hummus is echt een bom van superfoods.
- Hummus is rijk aan vezels, wat goed is voor je spijsvertering en je bloedsuikerspiegel in balans houdt.
- Kikkererwten bevatten massa’s voedzame stoffen en vitamines
- Hummus wordt gemaakt met een flinke scheut extra vierge olijfolie dat ongekookt enorm veel gezonde voedingsstoffen en vetten bevat.
- Tahin, de heel specifieke pasta die je in hummus vindt, zit vol calcium
- Hummus is goed voor de planeet, omdat het vegetarisch en zelfs vegan is.
Favoriet hummus gerecht
Mijn favoriete gerechtje éver van hummus is er eentje in combinatie met zoete paprika, toch wel een top-smaak uit de Libanese keuken.
Zo maak ik mijn hummus:
- 400 gram kikkererwten
- een flinke scheut extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels tahin
- het sap van een halve citroen
- een halve theelepel zout, een teentje knoflook
- paprikapoeder.
Vul een paar schoongemaakte zoete paprika’s met deze hummus en doe ze 15 tot 18 minuten in de oven op 200°C. Werk af met wat bieslook en eet als het nog warm is: dit is de Middle East op zijn best!