Tip 8: Buiten feest
Een zonnige winterdag nodigt uit tot een echt buitenfeest. Onderstaand gerechtje zet Jelle zeker op het menu!
’t Is mooi weer, ga maar buitenspelen. Ik hoor het mijn mama nog zeggen. Het is iets waar mijn ouders ons als kind vaak toe verplichtten. Het assortiment buitenspeelgoed moet dubbel zo groot geweest zijn als dat voor binnen. De kast lag vol speelkleren, mijn moeder draaide met plezier een extra wasje nadat we een hele middag hockey hadden gespeeld en het gras in de tuin aan flarden hadden geslagen. Mijn broers en ik waren erg creatief. Van hockeysticks gemaakt van planken uit papa’s knutselkot tot halsbrekende fietsparcours en boomloze boomhutten. We hadden alles, maar hadden niet veel nodig. Het was een duidelijke win-win. Het bleef binnen schoon en rustig, wat met drie jongens in huis niet voor de hand liggend is. En mijn broers en ik konden onze energie kwijt. Zonder ruzie te maken, of ja, meestal toch ...
Ik heb dat vandaag, zoveel jaar later nog altijd. Niet alleen met mijn broers. Al gaan we wel nog elk jaar samen kamperen. Met enkel de tent en een serieuze portie frisse lucht. Ook thuis, met mijn gezin, probeer ik zoveel mogelijk buiten te zijn. Want buiten zijn is zo gewoon. Back to nature. Creatief zijn met wat je hebt. Het hout waar je vroeger hockeysticks mee maakte, gebruiken om een vuurtje te stoken en daar dan zoete aardappelen in poffen. Bijvoorbeeld.
BUITEN BETER DAN BINNEN
Zelf bij kouder weer geloof ik er echt in dat buiten zijn, leven én eten gezond is voor je lichaam. Om te genieten van weinig en je over te geven aan de onvoorspelbaarheid van het weer, de wind en de natuur in het algemeen. Je eten smaakt gewoon ook beter in de buitenlucht! Zeker als je er een echt buitenfeestje van maakt!
Volgende zomer ga ik er met mijn gezin nog vaker op uit trekken. We hebben een caravan gekocht om er sneller en makkelijker op uit te trekken. En dat hoeft niet ver te zijn. Zolang je maar kan zeggen “het is mooi weer, we gaan buitenspelen”. Onderstaand gerechtje zal dan zeker weleens op het menu staan.
Gepofte zoete aardappel met chimichurri en pecorino
Dit heb je nodig (2-4 personen)
- Een paar stokbroodjes
- 2 zoete aardappelen
- Paar blaadjes verse koriander
- Paar blaadjes munt
- 2 takjes tijm
- 1 eetlepel rodewijnazijn
- 1 teentje look
- 1 rode ui
- 3 el olijfolie
- ½ chili (naar wens)
- Peper en grof zeezout
- Een stuk pecorino
- Materiaal: zilverpapier
Zo ga je te werk:
- Wikkel de zoete aardappel in een dubbele laag aluminiumfolie en leg ze ergens aan de zijkant van het vuur. Neem een schop en leg er wat van de verkoolde stukjes hout rond. De buitenkant van de zoete aardappel mag een beetje verbranden, het draait allemaal om de binnenkant. Da’s pas liefde.
- Maak terwijl de chimichurri. Snijd de ui en chili in fijne blokjes en snijd de kruiden fijn. Voeg de olijfolie en rode wijn azijn toe
- De gaartijd van de zoete aardappel is afhankelijk van de grootte en het vuur. Buiten koken is altijd een beetje spelen en zoeken. Haal ze af en toe uit de kolen en prik door de zoete aardappel met een mesje om te kijken of ze zacht zijn.
- Als de zoete aardappel gaar is, snijd hem dan open en snijd er plakjes uit. Leg ze in het broodje en werk af met peper en grof zout. Werk af met de chimichuri en rasp er ten slotte wat pecorino over.