Tip 2: Het ultieme panini-recept
Een warm broodje is comfortfood dat je soms eens nodig hebt om van een mindere dag een topmomentje te maken. Een liefdesverklaring van Jelle aan … de panini!
De glimlach van mijn dochter als ik haar ’s ochtends wek, een jackrussellpuppy die tegen mijn been springt als ik het erf van mijn buurman betreed, een verliefd koppeltje bejaarden die de voorbijgangers vanop hun balkon een fijne dag wensen: het zijn van die kleine dingen waar ik voor smelt. Dat allemaal, én warme broodjes. Daar heb ik echt een zwak voor. Er zijn tijden geweest dat ik ze wou verzamelen, de panini’s. Niet de stickers, maar effectief de broodjes. Ik durf zelfs te zeggen dat het wederzijds is. Deze panini smelt even hard voor mij als ik voor hem. Want niets maakt een warm broodje zo lekker als een heerlijke, lange draad kaas over je lippen zodra je erin bijt. Dat is comfortfood dat je soms nodig hebt om van een mindere dag een topdag te maken.
In warme broodjes kan je erg variëren. Gebruik vooral wat je liggen hebt in de koelkast. Dat is een van de gouden regels van de panini. En kaas natuurlijk. Denk aan de ham met mozzarella en basilicum. De klassieke kaas-en-hamcombinatie. Of smeer je broodje in met tomatensaus en beleg het met gehakt of met pikante salami. Je kan het zo zot niet bedenken. En ze hebben allemaal één ding gemeen. ’t Is een genot om ze op te eten.
Mijn ultieme favoriet is deze panini, met gebakken witte pens, ui, mosterd en kaas. Zoet, pittig, vlezig en vooral supersmeuïg. Dit, en mijn dag kan echt niet meer stuk.
Dit heb je nodig (1 broodje)
- Panini
- 1 snee Oud Brugge kaas
- 2 uien
- 1 tl mosterd (naar wens)
- 1 witte pens
- Bieslook
- Peper en zout
- 1 klontje boter
- 2 el water
- Olijfolie
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Smelt de boter in een kleine pan. Snijd de ui fijn en stoof op een zacht vuurtje. Kruid met zout en voeg het water toe. Laat uitkoken tot de ui zacht is en begint te karamelliseren. Roer zo nu en dan zodat de ui niet aanbrandt.
- Verwijder het velletje van de witte pens en snijd de worst in stukjes. Bak ze krokant in een scheut olijfolie.
- Besmeer de binnenkant van het broodje met mosterd. Leg daarop de ui, dan de stukjes worst en werk af met de kaas. Rooster ongeveer 5 tot 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en het broodje krokant.
- Werk af met bieslook en serveer.