Tip 5: Zero waste - Wat te doen met oud brood?
Oud brood weggooien? Think twice! Volgens chef Jelle heeft panzanella, de iconische Italiaanse broodsalade, alles om van oud brood een feestmaaltijd te maken.
‘Take my bread away’ van Berlin mag dan wel een prachtig muzieknummer zijn, voor mij gaat de vlieger niet op. Niemand ‘takes zo maar mijn bread away’. Met overschotjes brood kan je namelijk ongelooflijk veel doen. En om het met een nummer van Sting te zeggen: Every bread you take, die moet je gewoon volledig opgebruiken. Ik kan echt niet tegen voedselverspilling.
Ik som even mijn klassiekers voor jullie op.
- Croutons: snijd oud brood in stukken en bak ze krokant in een scheut olijfolie. Kruid met peper en zout en je hebt de ideale afwerking voor je salade.
- Croques: niets lekkerder dan een heerlijke croque voor de lunch. En omdat je het brood nog even krokant bakt in de oven of in de pan, kan je dus perfect oud brood gebruiken. Tip: smeer de buitenkant van je croque in met mayonaise voor een nog krokanter resultaat.
- ‘Armeluisparmezaan’: dit goedkoop alternatief voor Parmezaanse kaas is een echte ontdekking. Het is ontstaan in de armere regionen in Italië waar ze hun pasta afwerken met krokant broodkruim en wordt vaak op smaak gebracht met kruiden, ansjovis, … Een heerlijke crunch voor je pasta dus.
- Broodpudding: je vindt tal van zalige recepten voor broodpudding online. Het is de ideale manier om oud brood te verwerken tot een perfect tussendoortje.
- Panzanella: de iconische broodsalade heeft alles om van oud brood een feestmaaltijd te maken. En wees niet bang om eens af te wijken van het originele recept. Gebruik wat je voorhanden hebt, denk logisch na en durf bijvoorbeeld eens pruimen te gebruiken. Heerlijk!
Dit heb je nodig (2 personen)
- 1 stokbrood
- 8 pruimen
- 3 tomaten
- 1 rode ui
- 1 el rodewijnazijn
- 1 geperste teen look
- Paar blaadjes basilicum
- Peper en zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 à 2 rode, zoete paprika’s
Zo ga je te werk
- Snijd het brood in grove stukken.
- Doe hetzelfde met de pruimen, zoete paprika (al dan niet geschild naar wens) en de tomaat. Snijd de ui in fijne ringen. Kruid met peper en een flinke snuf zout.
- Pers een teentje look bij de azijn en voeg er 2 eetlepels olijfolie aan toe.
- Roer het brood en de groenten/fruit onder elkaar en voeg de dressing toe. Knijp met je handen lichtjes het brood en de tomaten samen zodat de smaken zich beter vermengen. Laat zeker een halfuurtje tot een uurtje staan. Het brood neemt alle smaken op.
- Werk af met basilicum.