Hoe kies ik een gezonde lunch?
Een boterhammetje met choco of een smoske met alles erop en eraan? Allebei yummie, toch? In een gezonde levensstijl moet er plaats zijn voor ‘playfoods’. Dat zijn voedingsmiddelen die in eerste instantie niet heel voedzaam zijn, maar wel lekker.
Wat nu precies voedzame ingrediënten zijn, daar bestaan nog heel wat misverstanden over.
Veel mensen denken dat kaas voedzaam is omwille van het calcium. Dat klopt! Maar kaas kan ook een bron van verzadigde vetten én zout zijn. Je moet dus altijd de voor- en de nadelen van elk voedingsmiddel in perspectief kunnen plaatsen.
Ik leg je in vier stappen uit hoe je een gezonde lunch klaarmaakt!
Stap 1: ga voor volkoren
Bij volkoren ben je 100% zeker dat je genoeg voedingsvezels binnenkrijgt.
- Vezels zorgen voor een goede stoelgang. Als je genoeg vezels binnenkrijgt, zorg dan wel ook dat je genoeg drinkt, anders kan je geconstipeerd raken.
- Vezels verlagen je cholesterolgehalte. Ze verhinderen de opname van cholesterol in de darm, zodat die met de stoelgang mee wordt uitgescheiden.
- Daarnaast zorgen voedingsvezels voor een stabielere bloedsuikerspiegel waardoor je langer verzadigd bent en minder snel nood hebt aan eten.
Stap 2: kies plantaardig beleg
Plantaardig beleg zoals hummus, groentespread, notenpasta, gegrilde groente en fruit wordt soms geassocieerd met minder lekker, maar dat is absoluut niet waar! Je kan er alle kanten mee uit en het gevarieerde smaakpalet zal nooit vervelen!
Wist je trouwens dat er wordt aangeraden om maximaal één keer per dag vlees te eten? Nog een reden meer om het vlees tussen je broodje/boterham te vervangen door andere opties. Kijk even wat haalbaar is in jouw situatie!
Stap 3: voeg gezonde vetten toe voor een langere verzadiging
Door avocado, minarine, notenpasta en olijfolie aan je lunch toe te voegen, krijg je sneller een verzadigd gevoel. Deze gezonde onverzadigde vetten beschermen bovendien tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast verteren vetten trager waardoor je dus minder snel terug honger zal hebben. Win-win!
Stap 4: voeg groenten toe aan je lunch
De Hoge Gezondheidsraad adviseert om zo’n 300 gram groenten per dag te eten. Dat wil zeggen: bij voorkeur twee keer per dag een groenteportie. Begin al bij je lunch.
Moeilijk is dat niet:
- Koop snackgroenten in de winkel, zo moet je ze niet meer zelf snijden.
- Snij bij je warme maaltijd extra groenten om de volgende dag mee te nemen.
- Neem soep mee.
- Beleg je broodje/boterham met groenten.
Je merkt het: in een handomdraai heb jij een gezonde lunch klaar! Veel succes ermee!