Hoe kies ik gezond brood?
Hoe donkerder je broodje, hoe beter voor je gezondheid, wordt vaak gedacht. Maar dat is een fabeltje! Hoe weet je dan wel of je een gezonde keuze maakt? Ik leg het je uit.
De term ‘volkoren’ is wettelijk beschermd bij brood en mag dus alleen gebruikt worden als je brood ook 100% volkoren is. Staat er op een brood ‘volkoren’? Dan weet je zeker dat je een gezonde keuze maakt.
Meergranen klinkt heel gezond, maar wil alleen zeggen dat het brood uit meerdere granen bestaat: tarwe én rogge bijvoorbeeld. Meergranen staat dus niet per se gelijk aan gezond. Nog meer weten? Check dan op de verpakking of je brood uit meel bestaat of uit bloem. Meel bevat de volledige graankorrel en is dus rijk aan voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Bij bloem wordt enkel de graankern gebruikt waardoor alle nuttige voedingsstoffen verloren gaan.
Voor andere producten die van meel zijn gemaakt zoals crackers, beschuiten, wraps en pasta is de term volkoren niet wettelijk beschermd. Fabrikanten mogen dus deze term gebruiken als de producten een bepaald percentage meel bevatten. De volkorenvarianten van deze producten bestaan vaak deels uit meel en deels uit bloem. Wil je zeker zijn? Check de ingrediëntenlijst. Daarin staat het altijd vermeld!
Brood is geen dikmaker
Wist je trouwens dat brood helemaal geen dikmaker is? Brood is een bron van vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Maar het is niet zo gek dat je gewicht verliest als je koolhydraten gaat skippen. Elke gram koolhydraten bevat ook 2 à 3 gram vocht. Je zal dus in eerste instantie veel vocht verliezen, vandaar het snelle gewichtsverlies. Wie stopt met koolhydraten eten, stopt vaak ook met vetrijke voedingsmiddelen. Want als er geen boterham meer wordt gegeten, zijn choco en salami overbodig. En als er geen pasta meer wordt gegeten, valt de lekkere saus weg. Je zal dus in het algemeen minder calorieën opnemen en dan is het niet onlogisch dat je gewicht verliest.
Of dit de juiste manier is om gezond te eten? Nee! Niemand kan zoiets lang volhouden en bovendien mis je zo veel nuttige voedingsstoffen. In plaats van iets weg te laten, kijk je beter naar wat je kan toevoegen aan je eetpatroon zodat het gezond is.