Vind uw locatie

Hoe lokaal en ‘seasonal’ eten het verschil kan maken

Sandra Slawinski voor Panos

Of je nu organische of traditionele producten van de boerderij koopt, ‘seasonal’ en lokaal zijn belangrijke stappen in de strijd tegen klimaatverandering.

‘Seasonal’, eten van het seizoen, verwijst naar het moment dat fruit en groenten op een natuurlijke manier geoogst kunnen worden wanneer ze rijp zijn en op hun best van smaak.

Voeding wordt als lokaal bestempeld wanneer de afstand tussen waar ze groeit en waar ze wordt geconsumeerd, minder dan 100 km is. Door lokale producten te kopen, steun je de plaatselijke boeren en de kortere reistijd zorgt ervoor dat je eten verser is en langer goed blijft.

7 VOORDELEN VAN SEASONAL & LOKAAL

1. Lokale groenten en fruit van het seizoen zijn lekkerder. Ze hebben meer smaak omdat ze geoogst worden als ze rijp zijn. Ze moeten niet rijpen in een doos op hun soms lange weg naar hun bestemming.

2. Lokale groenten en fruit van het seizoen hebben een hogere voedingswaarde. Als ze vroeger geoogst worden en lang onderweg zijn, verliezen ze veel van hun voedingswaarde.

3. Lokale groenten en fruit van het seizoen zijn meestal goedkoper omdat de transport-, koelings- en verwarmingskosten lager zijn.

4. Door seasonal en lokaal te eten ondersteun je lokale boeren en ondernemers met farm-to-table of plot-to-plate (als je het fruit of de groenten zelf verbouwt) concepten.

5. Je geniet het hele jaar door van variatie. Niet enkel uitkijken naar dingen die seizoensgebonden zijn en ervan smullen, maar ook variëren in je dieet helpt je om ziektes en virussen te voorkomen.

6. Seasonal en lokaal eten is een bron van creativiteit en zet je aan om nieuwe recepten uit te proberen. Gedaan met week in week uit dezelfde maaltijden bereiden.

7. Het helpt het milieu! Door seasonal en lokaal te eten reduceer je je CO2-voetafdruk aanzienlijk. Niet enkel besparen we op afkoelen, vervoeren en verwarmen maar ook op de chemicaliën en het water die aan de bodem moeten toegevoegd worden om fruit en groenten buiten het seizoen te produceren.

P.S.

Je vindt smakelijke veggie en vegan broodjes in het aanbod van Panos, met seizoensgroenten zoals wittekool en andijvie in de winter en spinazie in de zomer. Panos zet in op lokale ingrediënten, zoals de overheerlijke kaas uit Brugge en de grijze garnalen vers uit Oostende.