Stefanie over veggie & vegan
MEET STEFANIE
Gastredacteur Stefanie van FoodLove is fan van een healthy veggie wereldkeuken. En ze neemt je graag mee op ontdekkingstocht langs heerlijke veggie smaken!
ID-KIT
- Naam: Stefanie Baert
- Blog & Project: FoodLove
- Boek: Ready, Set, Go! Je slimme voorsprong op een gezonde week
- Instagram: https://www.instagram.com/foodloveblog
- Facebook: https://www.facebook.com/foodloveblog/
Wie is Stefanie?
Stefanie Baert van FoodLove spoort je aan tot een gezondere levensstijl, boordevol veggie & vegan food. Ze weet als geen ander haar liefde voor gezond eten te combineren met een drukke agenda, door te mealpreppen en mealplannen. En die kennis deelt ze maar al te graag met iedereen die geen tijd heeft om elke dag te koken.
Ze leert jou mealpreppen in haar online kookcursus, organiseert healthy foodtours in Gent, ontwikkelt recepten en foto’s voor horeca en foodbrands én leert je tijdens haar foodstyling e-course hoe je heerlijke foodpictures kan maken. In 2019 bracht ze bovendien haar eerste kookboek uit: ‘Ready, Set, Go! Je slimme voorsprong op een gezonde week’.
Heel wat inspiratie vindt ze op reis, dus laat je verrassen en inspireren door een healthy veggie wereldkeuken!
Hoe eet je veggie met voldoende voedingsstoffen?
Ben je ongerust dat je met een vegetarisch voedingspatroon niet alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Don’t worry, eat veggie! Wil je op zeker spelen? Ontdek hier hoe je met een gevarieerd eetpatroon probleemloos veggie kan eten.
-
Eiwitten vind je overal
Eiwitten uit vlees nodig om sterk te worden? Nee hoor, zet regelmatig peulvruchten, granen, producten op basis van soja en pitten, zaden en noten(melk) op het menu, dan krijg je zeker genoeg eiwitten binnen. Kies voor een meergranenbroodje met hummus, en je hebt twee eiwitbronnen in één klap! Sporten of een actieve levensstijl kan je perfect combineren met een vegetarisch dieet.
Wist je dat zelfs heel wat (blad)groenten eiwitten bevatten? Een goede reden om je bord te vullen met een regenboog aan groenten en bij je lunch een extra portie rauwkost te vragen.
-
IJzersterk & calciumrijk
Met een gevarieerd vegetarisch eetpatroon zal je ook voldoende mineralen opnemen. Twee belangrijke mineralen zijn ijzer en calcium.
IJzer vind je terug in onder meer groene groenten zoals broccoli, waterkers en boerenkool, (gedroogde) vruchten zoals abrikozen, rozijnen en dadels en in volkorengranen, peulvruchten en zaden. Wil je de opname van ijzer verhogen? Combineer jouw ijzerbron dan met een ingrediënt dat ook vitamine C bevat, zoals citrusvruchten. Een waterkerssalade met falafel afgewerkt met een citroendressing: check, check en check!
Moet je melk drinken om een calciumtekort te voorkomen? Nee, natuurlijk niet! Calcium vind je niet enkel in zuivel, ook heel wat plantaardige producten bevatten hoge dosissen. Denk aan broccoli, bloemkool, zeewier, noten en gedroogde vijgen. Maak regelmatig sushi van bloemkoolrijst en norivellen en je krijgt een dubbele shot calcium!
-
Be nice to B12
De enige voedingsstof die je niet terugvindt in plantaardige voeding is vitamine B12. Eet je volledig veganistisch? Overweeg dan zeker een supplement om je interne B12-voorraad aan te vullen. Kies ook voor producten die verrijkt zijn met B12, zoals heel wat plantaardige zuivel en vleesvervangers. Vegetarisch? Dan is er geen probleem! Jij haalt de nodige B12 gemakkelijk uit zuivel en eieren.
Veggie with friends
Als je thuis regelmatig vegetarisch eet, kan je waarschijnlijk helemaal je ding doen. Je kiest zelf wat er op tafel komt, en wat niet. Maar wat als je uitgenodigd wordt door vrienden? Of wat zeg je tegen je tante die het familiefeest organiseert? Zal het restaurant dat je broer uitkoos wel veggie friendly zijn?
Zulke situaties kunnen je, zeker aan het begin van je vegetarisch avontuur, best wel wat stress bezorgen. Ik vertel je hoe je toch zorgeloos kan genieten wanneer je buitenshuis eet.
-
Buitenshuis mag meer
Eet je niet strikt vegetarisch? Dan kan je ervoor kiezen om thuis vegetarisch te eten, maar buitenshuis de teugels wat te laten vieren. Zo maak je het gemakkelijker voor jezelf, en kan je je familie voorzichtig laten wennen aan het idee dat je steeds vaker nee zegt tegen het zoveelste hapje met vlees.
-
Bring your own
Uitgenodigd voor een gezellig etentje? Het is niet altijd gemakkelijk om aan de gastheer of -vrouw te vragen om het menu aan te passen, of om een aparte maaltijd te voorzien voor jou. Veel leuker is het om voor te stellen dat je zelf een extra gerecht meebrengt. Denk aan een salade boordevol geroosterde groenten, granen, en kruiden die overal bij passen. Of loaded sweet potatoes met een Mexicaanse salsa, perfect als sharing dish! Zo weet je zeker dat er één gerecht is dat helemaal jouw ding is, en kan je het aanvullen met de vegetarische opties die op het menu staan.
-
Een goede voorbereiding
Lang leve het internet! Bijna elk restaurant deelt zijn menu op de website of op sociale media. Bestudeer vooraf de vegetarische opties, of kijk welk gerecht je gemakkelijk kan laten aanpassen zodat het geen vlees of vis bevat (en toch nog altijd lekker is!). Je kan de dag voordien zelfs het restaurant even opbellen om de opties te bespreken, indien je in het bijzijn van je vrienden geen spervuur aan vragen wil loslaten op de ober.
-
Ken je klassiekers
In de hippe hotspots in grote steden staan er altijd heel wat veggie & vegan opties op de menukaart. Het paradijs! Ben je uitgenodigd in een klassieke brasserie? Ook daar zal je (bijna) zeker een aantal vegetarische gerechten ontdekken! Denk aan een zomerse pasta pesto, romige kaaskroketjes, risotto met paddenstoelen of salade met geitenkaas (zonder spek!).
-
Don’t be too hard on yourself
Wou je je oma niet teleurstellen door haar homemade stoverij te weigeren? Was de enige vegetarische optie een dame blanche als hoofdgerecht? Of heb je toch geproefd van de toastjes met paté omdat je ze niet kon weerstaan? Hé, dat is helemaal oké. Wees niet te streng, geniet van het moment en van de mensen die je graag ziet. Je hebt niet ‘gefaald’ als vegetariër. Morgen is een nieuwe dag, met nieuwe keuzes!